09.04.2017

Tapping av Oig IPA–alt gikk som smurt!

Category Tappe rapport
0

Tid for tapping av Oig IPA!

Som nevnt tidligere hadde jeg en litt ullen opplevelse ved bruk av det BrewPi-kontrollerte kjøleskapet mitt. Jeg klarte kunststykket å mikse øl- og kjøleskap-føleren, og resultatet var at temperaturen jaget litt mer i et par dager (grrrr….). Dette sees tydlig på skjermbildet fra BrewPi under;

SNAGHTML70b351

Heldigvis (for meg, puuh!) viste det seg at kjøleskapstemperaturen var relativt stabil, som om den ble hakket varmere enn mine planlagte 19 grader. Temperaturen var oppe i hele 21 grader i en dags tid… Spennende å se om det er unormaliteter i sluttproduktet!

Legg merke til hvordan temperaturen stabiliserte seg i mitten (2). Herlig å se hvordan nedkjøling skjer automatisk og kontrollert (3), og det er relativt lett å se hvordan åpen kjøleskapsdør i forbindelse med selve tappingen (4) utarter seg.

Oig (!) da kan du klikke “les mer” om du er interessert i se hvordan jeg tapper til cornelius fat Smile

06.21.2017

Tapping av Batch #009 - Ruth Black IPA

Category Tappe rapport
0

I dag var tiden kommet for tapping av Batch #009 Ruth Black IPA. Mitt Brew PI kontrollerte kjøleskap hadde senket temperaturen fra 19 grader gjæringstemperatur til så hard “cold crash” som mitt kjøleskap tillater, dvs ca 9 grader. En virkelig cold crash går får ca. 1-2 grader! Vel vel, man får bruke det utstyret man har! Hva er poenget med cold crash spør du kanskje? Tanket er at senking av temperaturen får mest mulig av gjæren til å roe seg og legge seg på bunnen. Under ser hvordan BrewPi senket temperaturen;

image

Herlig!

04.12.2016

Batch #005 - FG=1.014 - akkurat det den skal være!

Category Tappe rapport
0

Tapping - for første gang til Cornelius-fat og med bruk av CO2 for min del. Men først - Jiiha, de fleste tall stemte denne gangen!

image

...og her er resultatet;

IMG_6769

Smack on - med FG vel og merke. Som dere kan lese i bryggerapporten her, skulle OG være 1.054, men endte på 1.060. Ja ja, den ble hakket kraftigere enn enn ABV 5,2%. Med OG=1.060 og FG=1.014 blir ABV=6,1%

Smaken var frisk -og- bitter. Blir spennende!

10.18.2015

Tapping av Batch 004 - Sun Fun and Nothing to do!

Category Tappe rapport
0

Da var det tid for tapping av kaos-ølet Batch 004 Smile Det var ølet som skulle ha OG på ca. 1.050 men endte på 1.085! Lærte en fin lekse om at det ikke alltid er smart å koke 90 minutter. Jo lenger man koker desto høyere gravity blir det.

FG er stabil på 1.014 og i henhold til bryggekalkulatorer ender jeg derfor opp med et øl på over 9%! Litt vel heftig for et “lett sommerøl”, ha ha! Ikke nok med det. Isteden for ca. 17,9 liter til fermentering, endte jeg opp med ca 13 liter etter fjerning av gjær, sjekking av SG osv. Jeg forsøker derfor noe nytt. Ved tapping tilfører jeg rett og slett mengder med vann, slik at ølet blir svakere. Jeg tok rett og slett høyde for 20 liter øl, og blandet derfor sukker ut i hele 7 liter vann Smile 

06.23.2015

Batch #003: Tapping av av IPA–Denne gangen virket alt–nesten!

Category Tappe rapport
0

Batch003

“Forstyrr meg ei II” er navnet på øllet, navngitt etter den første IPA-batch’n min. Den var svært grumsete ved tapping og “Forstyrr meg ei” passet veldig godt! Heldigvis ble øllet veldig godt og fikk mye skryt (!) så dette øllet følger opp “Forstyrr meg ei”, men er betydelig mindre grumsete! Du finner bryggeloggen her.

Merk at ABV’n er feil, da jeg måtte printe ut etikettene før tapping Smilefjes Ja ja…

Original Gravity (OG): 1.067

Final Gravity (FG): 1.012

Alcohol By Volume (ABV): 7,2%

I denne artikkelen oppsummerer jeg hvordan jeg fjærnet trub (gjær og humlerester) etter dag 12, og hvordan selve tappingen gikk. En oppsummering av mine erfaringer med FastFerment’n er det også!

04.21.2015

Batch #002: Tapping av Lucky Jack fra Bryggselv.no

Category Tappe rapport
0

Da var dagen kommet til å tappe Batch #002 – Lucky Jack fra Bryggselv.no.

image

Ca. 20 liter vørter var klar for tapping. Du kan lese selve bryggerapporten her.

Som nevnt i Batch #002: Lucky Jack - Fjerning av gjær fra primærfermentering og SG = 1.014 , og i henhold til Murphys lov, klarte jeg selvsagt å montere selve FastFerment-ventilen oppned. Dette medførte at jeg helt klart ikke ville kunne bruke tappeslangen til FastFerment. Uansett – gjæren ble fjernet og en Star-San’et oppsamlingsball ble montert på FastFermenten igjen for 7 dager siden.

Her er et bilde av hvordan oppsamlingsballen så ut etter 7 nye dager:

IMG_3950

04.14.2015

Batch #002: Lucky Jack - Fjerning av gjær fra primærfermentering og SG = 1.014

Category Tappe rapport
0

Det er gått 7 dager siden bryggingen av Batch #002: Lucky Jack fra Bryggselv.no.

Akkurat som for Batch #001: IPA fra Petit Agenturer var det ikke spesielt “hard” gjæring. Det pluppet lett i gjærlåsen de 2-3 første dagene, og så virker det som alt har roet seg veldig. Om dette skylles gjæren – som i begge tilfeller er Safale US-05, eller om det er et resultat av FastFerment (ha ha, den heter jo nettopp “Rask Gjæring” …) sin form, at den samler gjæren i flasken, eller noe annet, vet jeg ikke ennå. Gjær-temperaturen har jeg noenlunde kontroll på

image

I BrewPi-diagrammet ovenfor ser vi øl-temperaturen som den grønne linjen, og hvordan BrewPi og kontrollboksen min faktisk klarer å holde temperaturen ganske nærme mine ønskede 19 grader! I alle fall … gjæringsprosessen var et av temaene familien var sterkt tvilende til før bryggingen tiltok. De ønsket ikke å ha gjær-lukt og plupping døgnet rundt i ukesvis. Vel, så langt har de ikke en gang tenkt tanken på dette med mine gjærforløp i batch 001 og 002 Smilefjes

Under batch #001 var det jo mildt sagt en haug med grums/trub ved tapping, og jeg bestemte meg derfor at jeg skal bruke FastFerment sine egenskaper bedre under denne batchen. Derfor, på tide å fjærne gjær fra FastFerment’ern. Oppdager at jeg (selvsagt Smilefjes) har klart å montere den &/&%%¤-ventilen opp-ned, slik at planen om å bruke tappeslangen til FastFerment ved tapping om 7 dager går i vasken …

Fikk av ballen og den var fin gjær-slurry i den i alle fall! Under ser du et bilde av hvordan FastFerment-prosessen er

IMG_3917_thumb

Gjær-slurryen kan selvsagt høstes og brukes igjen til kommende brygg, i alle fall så lenge du lagrer den i kjøleskap og tar den i bruk etter en uke eller to. Vistnok skal høstet gjær fungere bedre og bedre – i alle fall noen ganger. Artig konsept!

Målte selvsagt SG også mens jeg hadde oppe lokket. Brukte for første gang denne pipetten kjøpt på ebay.com for ca kr. 50,- inkl. frakt. Den funka fint til å hente opp vørter fra FastFermenten, og er selvsagt super-enkel å rengjøre siden den er i glass. SG var ca. 1.014.

IMG_3919

Målet er i henhold til oppskrift 1.008-1.010 om ca. 7 dager. Godt smak og lukt så langt.

03.31.2015

Batch #001: Tapping av IPA fra Petit Agenturer

Category Tappe rapport
0

Oppdatering 13.4.2015: Øllet er nå inne i rundt 14 dager på flaske – fremdeles i romtemperatur. Tolmodigheten settes på prøve med ølbrygging – og i dag måtte jeg bare sprette en flaske! Ikke store “piiiftet” da jeg åpnet korken, så helt 100 er vel ikke karboneringen min Smilefjes . Teknikken med å bruke sprøyte for å tilføre sukkerlake må nok finslipes en den del, slik at man er 100% sikker på hvor mange flasker man fordeler milliliterene på! Neste runde blir omstikking til tappekar med whirlpool og tilførsel av sukkerlake midtveis. Vel, vel, selv etter et par dager i kjøleskap, var øllet mildt sagt cloudy/hazy Smilefjes. Håper selvsagt at det klarner noe etterhvert.

IMG_3924

Hazy or not, smaker godt. Nummeret før det er navnet på denne batchen!! Skal leke litt med øl-etiketter også!

####

Min første helt egne Batch #001 ble tappet 31. mars. Som nevnt i denne brygge rapporten hadde jeg diverse utfordringer, slik som at jeg ikke hadde nok vann, ikke fikk kokt kandissukkeret sammen med vørter, kjøler som ikke ikke virka helt osv. Ha ha! Batch #001 fremstår derved som et stort eksperiment Smilefjes

Dessuten var jeg også mitt i prosessen med å sette sammen min kontrollboks for BrewPi Spark. Siden jeg ennå ikke har fryseskap eller kjøleskap rigget som gjærkammer, må jeg rett og slett bruke et vanlig rom hvor BrewPi styrer en varmeovn (!) sammen med et åpent vindu (=”kjøler” …)…. Siden det fremdeles er ganske kalt om kveld og natt, så funker faktisk dette ganske bra! Under ser dere skjermdump fra BrewPi for dagene jeg hadde kontroll-boksen i gang:

SNAGHTML119261b

Bortsett fra “spike’n” i begynnelsen (dagens versjon av BrewPi – 0.2.7 – starter av en eller annen grunn opp med Farenheit isteden for Celcius), så ser vi at jeg lykkes med å holde temperaturen ganske nærme target på 20 grader! Den grå linjen (kalt “Room Temp” ovenfor) indikerer forøvrig temperaturen inne i kontrollboksen, mens den orange linjen representerer “kjølerommet” (dvs rommet …).