« Batch #003 - IPA - "Forstyrr meg ei" II - Bryggedag | Main| Batch #005: - Min første SMaSH, basert på Maris Otter malt og Cascade humle - Bryggedag. »

Batch #004: "Sun, Fun and Nothing to do!" - Bryggedag!

Category Batch rapport
0

Søndag 27. september, gressenkemann, og tid for å brygge litt igjen!

Mens alle brygger juleøl, går jeg mot strømmen og brygger årets sommerøl, ha ha! Årsaken er at jeg i mars(!) kjøpe et malt-sett av typen “lett sommerøl”, og det var ikke mulig å fremskaffe oppskriften heller … Tittel er derfor denne gang “Sun, Fun and Nothing to do!” helt etter denne eminente slägeren fra 80-tallet https://www.youtube.com/watch?v=5GOEdHK3xaY Smile

I denne batchen får jeg derved testet ut fler ting samtidig. For det første er det knuste maltet relativt gammelt. Det har imidlertid ligget tørt, mørkt og lufttett. Blandlingen er imidlertid ukjent, mens vekten på 6.0 kg er kjent Smile Jeg later som blandingen består av 5.5 kg Pale Malt og 500 gram lys Münchener, så får vi se. Heller ikke humlen er kjent … og det eneste som er oppgitt er hvilke pose som skal tilføres kok til hvilken tid! Bitter-humla skal eksempelvis i kun 30 minutter før kokeslutt, så det er ennå et tegn på at denne øllet ikke skal bli for bittert. Hmmm, dette blir spennende! For det andre har et  moment tidligere vært mangel på temperatur-kontroll under mesking når kjele er godt pakken inn i soveposen. Denne gangen prøvde jeg mitt nye “flyte-termometer” laget av en plastskål og en thermowell fra ebay:

IMG_5690IMG_5691IMG_5692

Enkel og greit boret et hull med samme diameter som thermowellen, og stukket proben ned. Clas Ohlson termometeret er imidlertid ikke helt presist, men gir meg likevel verdifull tilbakemelding om endring av temperatur.

Jeg synes også det er greit å koke opp vann til etterfølgende rengjøring av gjæringskar osv, og noen ganger har man flaks! Det viste seg at gassflasken omtrent var tom! Ned på benzer’n og bytte flaske. I denne batchen fikk jeg derfor endelig veid en full gassflaske og sjekket at logikken i tips som dette, stemmer. Taravekten var veldig tydelig på den nye flasken:

IMG_5687… Og en den veide …IMG_5688

Med andre ord – jeg fikk kun 10,9 kg gass denne gangen Smile

Vel vel, i henhold til det eminente regnearket BIABAcus fra BIABrewer.info (supert nettsted om BIAB, laget av dem som oppfant BIAB… ), skulle jeg ha 33,14 liter vann i kjelen:

image

...

IMG_5689

Kl. 11:49 fyres gassen opp og 20 minutter senere er det 68 grader (så kalt strike-in temperatur, 1-2 grader over target temperatur).

IMG_5698

...og som vi ser er volumet økt litt som følge av oppvarming - Hot Strike Water Needed (SWN) er 33,8L ganske nøyaktig! BIABAcus-regnearket er overraskende presist!

IMG_5695

12:12 er det mash-in og kjele pakkes inn med sovepose og flytetermometer.

IMG_5705

Det skulle vise seg at denne temperaturen holder seg overraskende stabil over 90 minutter mesking! Dette oppsettet mister maks 1 grad Smile Jeg hadde av soveposen en gang for å røre og sjekke temperatur med Thermapen. Den viste 63,5 mens Clas’ern termometeret viste 68 Smile 

13:40 var det av med soveposen, og på med gass for siste 10 minutter på 78C, såkalt mash-out. Ca. 13:48 var temp oppe på 78 grader:

IMG_5709

En annen liten detalj jeg husket å sjekke denne gangen var Mash Volume i BIABAcus. Den skulle være 38,36L:

IMG_5710

...igjen ganske presist. Legg forøvrig merke til at kjelen jeg bruker er 50L. Det er ikke sååå mye plass igjen på en “25 liters batch” Smile 

14:07 var full rolling boil etablert og det eneste jeg gjorde den første timen var å sørge for at rullende kok var et faktum hele tiden. Greit å være tilstede, da gass er litt “variabelt”. Specific Gravity (SG) ble målt til 1.049...

14:45 rehydrerer jeg 2 pakker med Sable US-05. Siden jeg koker opp 300 ml i en kolbe allerede ved brygge-start, så er temperaturen nede i behagelige 25 grader (2 grader under Fermentis egen anbefaling).

IMG_5716

Jeg bruker den store platen for å koke opp vannet, mens jeg bruker den lille platen til å gi vannet en liten “varmekick”. Bruker Thermapen til å la platen bli ca 40C, og så sørger jernet for at vannet får en liten varme-dytt. Funker fint!

15:05 - 30 minutter før kokeslutt. Bitterhumlen helles i. Husk at oppskrifter alltid angir minutter fra kokeslutt. Denne “oppskriften” anga at bitterhumlen skulle i 30 minutter før kokeslutt.

15:25 - 10 minutter før kokeslutt. Gjærnærning og Supermoss går i.

15:30 - 5  minutter før kokeslutt. Første aromahumle går i.

15:35 - Kokeslutt, flame off og siste aromahumle går i. Nå løfter jeg kjelen opp på bordet og setter den på et gryteunderlag. Bruker to kork-plater da jeg kan stable i høyden under overføring til gjæringskar senere! Under ser du hvordan maltkurven (som under koking fungerer som humlekurv) drypper av seg før overføring til gjæringskar:

IMG_5718

15:40 - Overføring til gjæringskar starter. Vørter går igjennom platekjøleren for rask nedkjøling til 20C:

IMG_5724

Dette oppsettet fungerer som snus synes jeg. Ved å regulere kranen på kjelen, og kranen på vanntilførsel, så får jeg +/- 20C direkte til gjæringskaret. Under ser du hvordan jeg vipper kjelen med kork-platene:

IMG_5723

15:50 - Overføring til gjæringskar ferdig. Temperatur 21.5 grader, og jeg pitcher gjæren.

Men, bare 15 liter i Desired Volume into Fermenter (VIF)?! I henhold til BIABAcus skulle jeg ha hatt 17,5 liter?! Ahhh, jeg glemte å skvise maltet etter mesking!!! Forrige gang synes jeg jo det gikk så bra å bruke et grytelokk for å få en liter eller to ekstra fra maltet. Det glemte jeg denne gangen!! Ja ja.

Til slutt skulle Original Gravity (OG) måles. Først testet jeg med refraktometeret - og det viste woooping 1.085!!! I all verden, dette var mye kraftigere enn hva jeg trodde “lett sommerøl” skulle være.... En hydrometer test viste omtrent det samme:

IMG_5725

Oi oi oi - jeg må tilstå jeg ikke er sikker på hva i all verden som skjer med denne batchen!!

Post A Comment

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)