09.13.2016

How Bob Makes Beer video

Category Litt av hvert
0

Hvordan lage øl på 68 sekunder Smile

09.13.2016

Bittelite bryggeri har STOR intro-video!

Category Litt av hvert
0
BobsBittelilleBryggeri intro!

For noen uker siden holdt jeg en “hvordan brygger jeg øl”-presentasjon for mine kolleger i TINE. En av video-innleggene var min STORE intro-video!

04.11.2016

Da har gjæringskjøleskapet sett sin siste lyspære :-)

Category Litt av hvert
0

Opp til nå har jeg benyttet lyspære som varmekilde i mitt BrewPi-kontrollerte kjøleskap (se her hvordan det er satt opp). Jeg begynte med Biltemas frost-vakt, men synes etterhvert at den var litt vel rask. Jeg gikk derfor over til å bruke en vanlig glødepære isteden, da denne fikk en litt roligere oppvarming. Men, med stor M, hva skjer når man dunker litt i kjøleskapet? Gjæringskaret skal jo tross alt løftes inn og ut ved et par anledninger. Jo - glødepærene får seg en liten “kakk” og etter en stund ryker de rett og slett. Med andre ord en noe ustabil varmekilde! Under ser du hvordan en lyspæres død kan synes som dropp i temperaturen. Eneste glødepære jeg fant (de er jo ikke lenger i salg...), var en 25 watts pære. Som dere ser ga ikke den nok effekt i og med at det var ganske kaldt. Redningen ble å innføre frost-vakten igjen Smile 

SNAGHTML6b7f97

11.04.2015

Hvordan smaker så "kaos-batch #004" etter at sukkerlaken ble blandet i hele 7 liter vann?

Category Litt av hvert
0

Batch #004 ble i korte trekk svært kaos-aktig. Ukjent ditt og datt, og litt vel lang koking sørget for at “det lette sommerølet” endte på en OG på 1.085 Smile og bare 13 liter i fermenter’n. Med en planlagt FG på 1.014 ville “det lette sommerølet” ende på over 9 % ABV! Vel, om de store bryggeriene kan brygge sterkere øl, for så å “vanne det ut” til 4.7 % butikkstyrke, så kan vel jeg også Smile 

Ved tapping ble 120 gram sukker blandet ut i hele 7 liter vann!

Alt ble satt til karbonering på 19 grader i 14 dager. 12 og 12 flasker ble pakket i plastposer og pappkasser - i tilfelle eksplosjon! Ingen flasker eksploderte, og de jeg har åpnet hittil, har hatt en fin “pfffiiifft”. Ikke no’ særlig med skum da som vist nedenfor.

IMG_5936

Skummet legger seg veldig fort, og ølet ser flatt ut - men det er ikke det! God bitterhet, og god-til-mye sødme. Det oppleves heller ikke som sterkt - det er i alle fall ikke 9% lenger! Man skulle tro at utvanning gir “vandig” smak, men det er i så tilfelle subtilt.

Med andre ord - godt, greit, men ikke helt topp.

Erfaringen denne gangen er at man kan reparere for høy OG ganske greit med å vanne ut - rent smaksmessig i alle fall. Et problem er at jeg ikke aner hvilken styrke ølet egentlig har - akkurat som mange andre øl-produsenter, ha ha ha!

En annen “note-to-self” er at jeg skal måle SG mer under koking og avslutte i tide! En siste note-to-self - ikke tull med udetaljerte oppskrifter heller!

06.23.2015

Nye etiketter for NøtterØl-batchene "Kløtsj Kölsch" og "D5B IPA"!

Category Litt av hvert
0

16. mai brygget Jon Arne, Harald og jeg to batcher på 2 stk BeerBrew 30, en k¶lsch og en IPA. Særdeles hyggelig bryggedag i veldig trivelig bryggelag! Under ser du etikettene for disse to batchene!

image

image

Smakte på IPA’n i går og den var også veldig god (og ja, hakket for tidlige, men jeg klarte ikke å vente)!! Hakket søtere enn mine første IPA-batch av en eller annen grunn, men med god bitterhet og herlig, IPA’ish citrus/fruktighet Smilefjes.

Etikett-arbeidet mitt går også mye enklere etter at jeg byttet til Xara Designer Pro. Dette programmet fås også i en billigere, nedskalert, utgave som Xara Photo and Graphic Designer. I forhold til Paing Shop Pro og for den saks skyld, Adobe Photoshop og Illustrator, synes jeg Xara er mye mer intuitivt!

05.31.2015

På tide med et bad!

Category Litt av hvert
0

Herlig med stort badekar når mange flasker skal vaskes!

IMG_4343

Etter gode råd fra brygge-kolleger rundt om har jeg forstått at det er alfa-og-omega at flaskene skylles straks de er tømt, slik at humle og gjær-rester ikke setter seg fast. For sikkerhetsskyld har jeg blandet PBW på slums i vannet, før de fikk stå noen timer!