« Platekjøler trenger ennå en bakerunde ... | Main| Batch #003 (IPA) og #004 (Kölsch), denne gang på BeerBrew 30 »

Fermentis Safale US-05 ... Her er slik den har oppført seg hos meg

Category Utstyr
0

IMG_4051

Som dere ser på bloggen, har jeg ikke så mange batcher på nakken, og begge de to første har benyttet Fermentis Safale US-05. Begge brygg har stått til gjæring i 19-20 grader varmt rom.

Mine bryggevenner fortalte i hytt-og-gevær om sine batcher, om ivrig gjæringsaktivitet og hvordan deres gjærkar stormgjæret av en annen verden….

Hos meg var det (mye) mer stille. Synlig gjæringsaktivtet i form av forsiktig plopping i gjærlås kom i gang etter ca. et døgn, og slik fortsatte det i 2-3 dager. Det luktet nesten ikke heller, annet enn rett ved gjærlåsen.

Felles for begge bryggene var at gjæren åpenbart gjorde jobben sin. Eksempelvis hadde et brygg OG = 1.045  og dette utgjæret ned til SG = 1.014 i løpet av bare noen dager. Etter 14 dager var ikke SG kommet spesielt mye mer ned heller Smilefjes

På Norbrygg Forumet stilte jeg derfor spørsmålet Kan virkelig Safale US-05 være "ferdig" etter bare et par dager?. Mine erfaringer ble bekreftet av andre bryggere, og mange har opplevd samme gjæringsforløp. Det ble også påpekt at gjenbrukt/høstet US-05 var betydelig mer reaktiv. Flere påpekte også at gjæren må få “rydde opp” selv om den er øyensynlig ferdig med selve gjæringen – og mine batcher har derfor stått tiden ut i 14 dager før tapping.

Så langt må jeg si meg fornøyd med US-05 … en fin sideeffekt er jo at den ikke unødig tirrer resten av familien hverken med søl, bråk eller lukt Smilefjes

Post A Comment

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)