« Nytt mesketermometer - kompatibelt med BrewPi"s OneWire sensorer | Main| Kjøling av vørter fra kok til gjærkar. Slik gjør jeg det og slik rengjør jeg Blichmann Therminator"n »

Første bryggerunde sammen med gode venner og Beer Brew 30

Category Batch rapport
0

En kort liten rapport for vår introduksjon til øl-brygging.

Vi var flere venner som også ønsket å sjekke ut øl-brygging. En av oss hadde tidligere deltatt på ølbryggekurs hos Borre Brygg i Horten, og var således den eneste av oss som hadde litt erfaring fra før. Etter anbefaling ble to Beer Brew 30 (BB30) innkjøpt og på ettermiddagen mandag 19. januar var vannet varmet til 72 grader i begge bryggeriene.

Øl-settene som skulle brygges var en Pale Ale og en Bayer fra Borre Brygg. Kornet var knust og veid opp på forhånd, mens vi selv måtte veie humlen.

Først ut er mesking. Det viste seg raskt at termometeret på selve bryggeriet ikke var helt til å stole på. Naturlig nok synker temperaturen når kornet helles i silkaret, og bryggeriet starter automatisk kompensering. Utover i meske-perioden viste termometeret for lav temperatur, og så startet det automatisk oppvarming. Plutselig var det alt for varmt!! Det ble derfor el del “jaging” etter riktig mesketemperatur på begge bryggene, hvor vi ikke var helt sikker på hvor mye effekt vi skulle bruke, og hvilken innstilling termostaten skulle ha. Heldigvis hadde vi et ekstra termometer som rakk ned i mesken og dette viste en ganske annen temperatur enn bryggeriet. Uheldigvis medførte det at mesken i begge bryggene hadde ujevn temperatur. Vi var heller ikke 100% sikker på om lokket skulle være av eller på. Det ble så ca. halvveis Smilefjes

Under skylle-prosessen viste det seg raskt at det var smart å være fler bryggere. Silkaret med våt malt er tungt! Silkaret skal heises opp og dryppe av over kjelen og skal hvile på en metall-ring som må plasseres mellom kjele og silkar. Dette er ikke enkelt å bakses med for en enkelt brygger! Vi utførte en svært forsiktig skylling med 3 bøtter med vørter, og så var vi klare for koking.

Kokingen ble også litt hit og dit med temperaturen, og skikkelig rullende kok ble det aldri.

Kjøleprosessen tok også sin tid, og vi brukte ca. 30 minutter på å få temperatur ned til ca. 28 grader.

Overføring til gjærkar gikk fint og Harald rugget skikkelig på gjærkaret mens det splashet skikkelig. Første brygge-runde var i boks!

Alt i alt en herlig start på brygge-karrieren!

Post A Comment

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)