Nytt mesketermometer - kompatibelt med BrewPi"s OneWire sensorer

Kategori DIY
0

Her er mitt nye mesketermometer!

IMG_6009IMG_6013

Laget med duppeditter kjøpt på eBay og Biltema og basert på temperatur-sensoren DS18B20. Hensikten er ha et “flyte-termometer” som jeg plasserer i mesken for å ha bedre kontroll over mesketemperaturen. I tillegg ønsket jeg at termometeret skulle bruke samme sensor-type som BrewPi-sensorene som jeg bruker i min BrewPi-kontrollboks for gjæringskontroll.

Oppdatering rundt BrewPi-kontrollert fermenteringsskap

Kategori DIY
0

I denne artikkelen kan du lese om hvordan jeg har koblet opp fermenteringsskapet.  I går lempa jeg frostvakten ut – den var alt for kraftig, selv på det minste trinnet! Inn med en 40 W lyspære isteden og nå snakker vi! Herlig stabil temperatur. Under ser dere hvordan BrewPi’n sørger for tilnærmet 19 grader.

image_thumb2

Imponert over BrewPi’ens evne til å “lære” hvordan den skal justere på- og av-tidene til kjøleskap og lyspære for å holde jevnest mulig temperatur. Nå skal jeg sjekke hvordan den forholder seg til endringer.

Eneste mot-forestilling nå er om lyspære i seg selv er noe særlig for øl som gjærer. Synes å ha fått med meg at det skal være mørkt under gjæring.

Gammelt kjøleskap omvandles til frementeringskammer

Kategori DIY
0

Jeg har hatt planer i lengre tid om å få fatt i et kjøleskap eller fryseskap som jeg kunne bruke til fermenteringskammer under kontroll av min BrewPi kontrollboks. Tilfeldigvis byttet vi leieboer akkurat - og flaks for meg – den nye leieboeren ville ikke ha det gamle kjøleskapet lenger! Vips så er et 23 år gammel Whirlpool kjøleskap gjort klart. Under ser dere et bilde av hvordan FastFerment’ern får plass sammen med frostvakten fra Bilteam.

IMG_4338

Kontrollboksen ligger på toppen av kjøleskapet. I fermenteringsskapet må jeg ha en del ledninger, slik som temperatursensorer og ledning til frostvakten. Uheldigvis er det ikke så ofte at produsentene oppgir innmaten av kjøleskapet, så det er ikke bare-bare å lage gjennomføring i skapet! Noen anbefaler at man går igjennom dreneringshullet, eller benytter seg av eksisterende kabelgate til termostat og lys i skapet. På Norbrygg-forumet så jeg en som kom med et flott stall-tips – hvorfor ikke gå igjennom døren, der er det aldri elektronikk eller kjøle-utstyr. Som lest – så gjort. Under ser dere gjennomføringen igjennom døren.

IMG_4339

Gjennomføringen er kjøpt på Jula og måler 22mm i innerdiameter. Et 25 mm bor laget akkurat passe stort hull. Frostvakten kommer fra Biltema.

IMG_4337

Det viste seg fort at den er i overkant effektiv for det relativt lille skapet. Når har jeg den på absolutte minimum innstilling – pluss 2 mm. Det kan godt være at det er like smart med et liten lyspære isteden.

Neste ut er å få BrewPi kontrollboksen til å “lære” seg skapet, slik at den holder jevnest mulig temperatur.

Kontrollboks for BrewPi Spark gjæringskontroll

Kategori DIY
0

Proffbrygger Gahr Smith-Gahrsen i 7 Fjell Bryggeri og ABC Brewing kommer med sine råd til nybegynnere i boken Øl brygging – Fra Hånd til Munn, og et av rådene er “Som sagt vil jeg råde alle til å starte med ting som gir kontroll på gjæringen” (gjengitt i artikkel i Ølportalen, se her). Det er uten tvil lett å gå skoa av seg økonomisk om man skal lage fullt HERMS eller RIMS oppsett med flere kjeler osv. For ikke å snakke om å kjøpe ferdige bryggerier a la Speidel Braumeister 50! Når det er sagt, så er det fort gjort å gå skoa av seg uansett, ha ha!

Mitt ustyr består foreløpig av en enkel 50 liters kjele med kran og en maltkurv. Foreløpig er primærteknikken BIAB hvor jeg mesker med alt vannet i kjelen på en gang, og “no sparge” (=ingen skylling). Les gjerne mer om BIAB teknikken jeg bruker i denne artikkelen. Med andre ord – ikke all verden av utstyr til mesking og koking.

Når det gjelder gjæringskontroll derimot – har jeg andre planer! Tanken er å etterhvert bruke et gammelt kjøleskap eller fryseskap og så “rigge” dette med temperatur-kontroll. Inn med gjæringskaret, sett på styreprogrammet, og vips, så har man stål-kontroll på gjæringstemperaturen!

Slik tenker åpenbart haugevis av andre bryggere også! Utstyr, teknikk og automatisering er tross alt gøy det også – i tillegg til selve bryggingen! På NorBrygg-forumet flommer det over av kule prosjekter hvor kontrolleren STC 1000 benyttes til alle former for temperatur kontroll. STC 1000 kan man få for rundt kr. 300,- om du kjøper den i Norge (eksempelvis her eller her) . Du kan også enkelt kjøpe den poå ebay.com for rundt USD 10.00+ og frakt. Relativt enkelt å komme under den nye 350-kroners grensen med andre ord. Merk at STC 1000 kun styrer temperaturer. Ønsker du web grensesnitt eller annen form for logging må du straks ha tilleggsløsninger som små-datamaskinene Arduino eller Raspberry Pi. I min søken etter kontroller muligheter snublet jeg over BrewPi.com og deres nye kontroller BrewPi Spark. Wooa … denne enheten så snasen ut!

image

Under ser vi web grensesnittet:

image

Magnetrører basert på PC-vifte, harddisk magneter og Biltema-boks

Kategori DIY
0

En av elementene som fasinerer meg med brygging er at man kan lage en del utstyr selv. Til å lage gjærstarter er magnetrører et topp verktøy! En magnetrører kan selvsagt kjøpes ferdig (Bryggselv.no har en her til kr. 1599,-). Jeg synes:

A) Det er litt dyrt å kjøpe

B) Gøy å lage dette selv.

Det finnes haugevis av flotte beskrivelser på nettet om du søker etter DIY magnet stirrer eller lignende. Under ser du min ferdige magnetrører i aksjon

DIY001_040

Flott vortex i 2 liter vann!