« Oherlige sommer! Her kommer utepils! | Main| Kontrollboks for BrewPi Spark gjæringskontroll »

Magnetrører basert på PC-vifte, harddisk magneter og Biltema-boks

Category DIY
0

En av elementene som fasinerer meg med brygging er at man kan lage en del utstyr selv. Til å lage gjærstarter er magnetrører et topp verktøy! En magnetrører kan selvsagt kjøpes ferdig (Bryggselv.no har en her til kr. 1599,-). Jeg synes:

A) Det er litt dyrt å kjøpe

B) Gøy å lage dette selv.

Det finnes haugevis av flotte beskrivelser på nettet om du søker etter DIY magnet stirrer eller lignende. Under ser du min ferdige magnetrører i aksjon

DIY001_040

Flott vortex i 2 liter vann!

I en magnetrører trenger du en magnet som skal snurre rundt. Helst skal det være kraftige magneter. En gammel, kassert PC harddisk inneholder ofte to veldig sterke magneter som kan passe ypperlig. På Youtube finner du mange instruksjonsvideoer, slik som denne:

SNAGHTML34c783

Klikk på bildet ovenfor for å åpne videoen i nytt vindu.

Merk at du blir overrasket over magnet-kreftene her. Det virker som de er limt fast til lese-hodemekanismen, men det er de ikke. De er rett og slett så kraftige at de stitter der de skal Smilefjes

I tillegg trenger du en motor av et eller annet slag, og i mitt tilfelle ble en kassert PC vifte redningen. Alt dette plasseres i en Biltema koblingsboks.

DIY001_010

I bildet ovenfor ser du PC viften – med avknekte vifte-blader montert oppå et gult plast-lokk. Jeg hadde ikke behov for å flytte luft, men å snurre magneter. De to halvmåne-formede magnetene fra harddisken er plassert oppå motoren. Ser på nettet at noen påpeker at magnetene er så kraftige at de kan påvirke funksjonen i motoren. Det har ikke jeg merket noe til foreløpig. Om det skjer, kan man heve magnetene på et par lag med plast.

Til venstre i kontrollboksen er det montert en hunnkontakt for en 12 volts strømforsyning jeg hadde liggende. Dette er tilsvarende Biltema nettadapter. I tillegg valgte jeg å koble på en 12 volts kontakt tilsvarende denne fra Biltema. På den måten kan jeg slå røreren av og på etter ønske.

Tilslutt monterte jeg også en vifte-hastighet regulering av typen Zalman Fanmate II kjøpt på EBay for USD 4.95 inklusive shipping .(https://www.ebay.com/itm/Zalman-Fan-Mate-2-Variable-Fan-Speed-Controller-For-Quiet-CPU-Cooler-Case-Fans-/161632607287?).

DIY001_020

Ovenfor ser du 12 volt kontakten og bryteren og under ser du hastighetsregulatoren.

DIY001_030

Som du ser fra det første bildet i posten har ikke røreren spesielt store problemer med å lage en flott vortex i vann i alle fall.

To ting å merke seg. I henhold til mange bryggere med erfaring, trenger man ikke så store bevegelsen i gjærstarteren. Det holder med en liten “grop” i toppen av starteren. Om du faller for fristelsen og speeder opp litt, vil du raskt oppleve at magneten ikke “henger på” ved økt hastighet. Her vil en mindre magnetpinne gjøre susen. Jeg tror magneten ikke bør være større enn selve harddisk-magneten, dvs rundt 2,5 til 3 cm i mitt tilfelle. Er den lenger, blir det lenger “avstand” mellom polene på harddisk magneten og polene på rørepinnen og magnetkreftene virker ikke like godt.

Lykke til!

Post A Comment

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)