« Kjøling av vørter fra kok til gjærkar. Slik gjør jeg det og slik rengjør jeg Blichmann Therminator"n | Hoved| Batch #002: Lucky Jack - Fjerning av gjær fra primærfermentering og SG = 1.014 »

Batch #001: Tapping av IPA fra Petit Agenturer

Kategori Tappe rapport
0

Oppdatering 13.4.2015: Øllet er nå inne i rundt 14 dager på flaske – fremdeles i romtemperatur. Tolmodigheten settes på prøve med ølbrygging – og i dag måtte jeg bare sprette en flaske! Ikke store “piiiftet” da jeg åpnet korken, så helt 100 er vel ikke karboneringen min Smilefjes . Teknikken med å bruke sprøyte for å tilføre sukkerlake må nok finslipes en den del, slik at man er 100% sikker på hvor mange flasker man fordeler milliliterene på! Neste runde blir omstikking til tappekar med whirlpool og tilførsel av sukkerlake midtveis. Vel, vel, selv etter et par dager i kjøleskap, var øllet mildt sagt cloudy/hazy Smilefjes. Håper selvsagt at det klarner noe etterhvert.

IMG_3924

Hazy or not, smaker godt. Nummeret før det er navnet på denne batchen!! Skal leke litt med øl-etiketter også!

####

Min første helt egne Batch #001 ble tappet 31. mars. Som nevnt i denne brygge rapporten hadde jeg diverse utfordringer, slik som at jeg ikke hadde nok vann, ikke fikk kokt kandissukkeret sammen med vørter, kjøler som ikke ikke virka helt osv. Ha ha! Batch #001 fremstår derved som et stort eksperiment Smilefjes

Dessuten var jeg også mitt i prosessen med å sette sammen min kontrollboks for BrewPi Spark. Siden jeg ennå ikke har fryseskap eller kjøleskap rigget som gjærkammer, må jeg rett og slett bruke et vanlig rom hvor BrewPi styrer en varmeovn (!) sammen med et åpent vindu (=”kjøler” …)…. Siden det fremdeles er ganske kalt om kveld og natt, så funker faktisk dette ganske bra! Under ser dere skjermdump fra BrewPi for dagene jeg hadde kontroll-boksen i gang:

SNAGHTML119261b

Bortsett fra “spike’n” i begynnelsen (dagens versjon av BrewPi – 0.2.7 – starter av en eller annen grunn opp med Farenheit isteden for Celcius), så ser vi at jeg lykkes med å holde temperaturen ganske nærme target på 20 grader! Den grå linjen (kalt “Room Temp” ovenfor) indikerer forøvrig temperaturen inne i kontrollboksen, mens den orange linjen representerer “kjølerommet” (dvs rommet …).

Før selve tappe-rapporten … En av utfordringene mine med Batch #001 var jo at maltkurven sank. Dette har jeg enkelt fikset med 4 rustfrie skruer. Under ser dere disse:

IMG_3831

Dette medfører at maltkurven kommer akkurat høyt nok til kjelekant!

IMG_3842

FG - Final Gravity og ABV – Alcohol per Volume

I henhold til oppskrift skulle OG – Original Gravity, ha vært på 1.070. Den endte opp på 1.045 Smilefjes Med andre ord vesentlig svakere batch enn forventet.

FG ble målt til ca. 1.010 … (skulle ha vært 1.014 iht til oppskriften) …

IMG_3771

Når jeg sier ca. ovenfor, så synes jeg ikke det er spesielt enkelt å lese av korrekt FG med hydrometeret … For å være på sikre siden tok jeg også et referanse bilde av nåværende hydrometer

ReferanseHydrometer

FG på 1.010 og OG på 1.045 skulle tilsi ABV på 4,6%. Ja ja! Skulle ha vært 7,3 % Smilefjes

Når dere ser testrøret ovenfor også, så får man et inntrykk av alt “grumset” jeg hadde i vørter ved tapping … Dette kan selvsagt skylles at jeg tørrhumlet med 50 gram humle rett i vørter etter 3 dager – uten humle pose….

Klargjøring til tapping – fjerne etiketter

Jeg hadde et sett med Kinn-flasker (etter mine favoritter Vestkyst og Skoddehav Smilefjes) som jeg ønsket å fjerne etikettene fra. Etter søk på Norbrygg.no fant jeg noen artikler om å bruke varmt vann og matolje. Først varmt vann …

IMG_3763

Deretter, fremdeles med varmt vann i flasken, dro jeg av så mye jeg kunne av etikettene med en kniv. Etikettene gikk lett av, men limrester satt naturlignok igjen. Fram med rapsolje

IMG_3711

…og smår på limrestene …

IMG_3712

Limrestene lot seg fjerne ganske enkelt!! Jeg forsøkte også å speede opp denne prosessen. Isteden for å la flaskene hvile i varmt vann, dro jeg av så mye jeg kunne av etikettene med en kniv. Deretter fylte jeg varmt vann i flasken fra springen, og olje-trickset virket like fint da Smilefjes

Nå viste det seg at jeg ikke hadde 29 mm korker, så Kinn-flaskene ble ikke brukt denne gangen likevel.

Klargjøring til tapping – vasking av flasker

Før det kan tappes må rene flasker være tilgjengelig. Ved hjelp av Fastrack og Avvinatore flaskeskyller (forøvrig levert av nettbutikken Humle og Malt med eksepsjonelt rask levering – dagen etter!) gikk denne jobben greit! Veldig fornøy med Fastrackene!

image

Ovenfor ser vi to rack stablet oppå hverandre. Man kan vistnok stable 7 rack i høyden Smilefjes Dette virket bedre enn flasketre synes jeg!

Flaskeskylleren var imidlertid litt “enkel” og den virker ikke spesielt solid. En kompis har ødelagt sin etter 5 batcher …. Vi får se.  Den ser ut til å skylle flaskene godt da …

IMG_3710

Klargjøring til tapping – sukkerlake

Denne gangen hadde jeg planlagt å bruke sukkerlake og en stor sprøyte for å fordele laken per flaske. I henhold til oppskrift skal det 7,5 gram sukker per liter. Mine 24 liter gir da 180 gram sukker

IMG_3769

Jeg kokte opp 3,5 dl vann, blandet inn sukker og lot det koke i 15 minutter. Resultatet var 330 ml sukkerlake.

Tapping!

Som nevnt i Batch Rapporten benytter jeg FastFerment gjærkar. En av fordelene med FastFerment, tror jeg(!), er at man kan koble fra flasken i bunnen og derved høste gjær etter primær-fermenteringen er ferdig. I tillegg skal det vistnok bidra til at det blir mindre grums/trub i øllen under tapping. Nettstedet Br??losophy.com har mange fantastiske artikler, og en av dem er  THE GREAT TRUB EXBEERIMENT :: RESULTS ARE IN!!!. I denne artiklen bestrides – og bevises – egentlig at det ikke er så farlig med trub i gjærkaret. Tvert om bidrar trub sannsynligvis til smak og aroma på en god måte. Vel vel, kanskje en mindre grunn til å bruke FastFerment Smilefjes

I alle fall, jeg bestemte meg for å ikke tulle med FastFerment-flasken i denne batchen slik at jeg fikk en variabel mindre. I etterpåklokskapens tegn kan det godt være at jeg trengte nettopp det, for mitt øl på flaske ble svært grumsete Smilefjes

Ett eller annet sted hadde jeg lest at det kunne være smart å la en åpen oppvaskmaskin være “bunnen” i tappingen for å enkelt samle opp griseri. Som lest, så gjort!

Videre hadde jeg lest at det var smart å tappe flaske for flaske, og sette løst på en desinfisert kork, for så å tilføre sukkerlake med sprøyte etterpå.

Jeg hadde en balje med Star-San for desinfisering av alt utstyr som slanger, hevert og tappestang. I tillegg dyppet jeg hanskene mine i denne ved jevne mellomrom, i et håp om å ha det mest mulig renslig rundt meg. Under ser du meg i gang med tapping;

IMG_3740

I korte trekk var jeg svært fornøyd med å bruke oppvaskmaskinen som “bunn”. Jeg sølte i prinsipp ikke Smilefjes 

Hevert var imidlertid en litt knottete greie. Første tabbe var at jeg ikke hadde målt hvor dypt den måtte monteres for å unngå trub. Resultatet var at jeg fikk rørt opp bunnfall!

Heverten var grei å “prime”, dvs få den til å trekke opp øl. MEN, den hadde imidlertid en tendens å “surkle”. Øyensynlig dro den bobler og luft med øllen under tapping og jeg fikk følelsen av at jeg virkelig oksyderte øllen godt nå!

Tappestangen fungerte ganske bra. Imidlertid kom det en og annen humlerest rennende, og etterhvert tettet “tappemekanismen” på tappestangen seg. Mitt inntrykk var at humlerestene bidro til “luftproblemet” jeg hadde.

Akkurat da angret jeg på at jeg ikke brukte en annen av mulighetene til FastFerment gjærkaret – nemlig å koble en tappeslange rett på FastFermenten! Det hadde imidlertid fordret at jeg hadde skrudd av FastFerment-flasken i bunnen først – så det ble derved utelukket.

Under setter jeg en kork løst på en ny-tappet flaske;

IMG_3739

Jeg ble overrasket over hvor lang tid det tok å tappe 40 flasker. Bruke sikkert over en time bare på det! Husk da at jeg måtte rense tappestangen for humlerester ved gjentatte ganger Smilefjes

Tilførsel av sukkerlake

Etter tapping, hadde jeg en haug med flasker på bordet med løs kork på, klare for tilførsel av sukkerlake!

IMG_3745

Dette viste seg også å være svært tidkrevende! For det første synes jeg ikke sprøyta fungerte godt i det hele tatt. Det virket som sukkerlaken fikk gummien i sprøyten til å “hakke” når jeg presset ut sukkerlake, 7 ml per flaske. Neste gang skal jeg omstikke til et tappekar i forkant, hvor jeg tilsetter sukkerlaken i sin helhet først. Dernest hadde jeg plassert flaskene med de løse korkene tett sammen, noe som medførte at det var svært lett å vippe av korkene under sukkerlakingen …

Her ser vi flasker klare for sukkerlaking;

IMG_3743

Ikke spesielt klart øl så langt Smilefjes

En uke etter var det heller ikke klarnet spesielt mye … Dessuten fløt det mye grums rundt også … blir spennende!

IMG_3863IMG_3862

FastFerment og rengjøring

Jeg har fått spørsmål om det har vært vanskelig å rengjøre FastFerment’n, og så langt vil jeg si at det er enkelt. Under ser vi krausen-kanten;

IMG_3773

Under er bunnfallet etter tapping, ikke så mye (jeg har kanskje det meste på flaskene, ha ha!)

IMG_3772

I alle fall virker det som FastFerment-flasken “tar godt unna” når det gjelder selve gjæren og det meste av humlerestene etter tørrhumlingen.

Restene i karet lot seg enkelt fjerne med svamp og PBW.

Læringspunkter

Vasking og tapping tar tid – jeg brukte 6 timer på prosessen ovenfor – inklusive shining av kjøkken for å unngå unødvendige blikk i etterkant Smilefjes

Om hevert skal benyttes, mål i så fall hvor langt hevert kan plasseres og bruk dette ved neste batch – for å unngå opprøring av bunnfall/grums/trub. Dette har jeg gjort her:

IMG_3838

Sukkerlake skal tilberedes på samme måte, men plasseres i et desinfisert tappekar, hvorpå vørter overføres fra FastFerment sin tappeslange i en sirkulerende bevegelse for å få rørt inn laken i vørter – uten å oksidere vørter for mye.

Flaskene skal ikke plasseres så tett, slik at jeg unngår å vippe av korkene igjen unødig.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)