« Første bryggerunde sammen med gode venner og Beer Brew 30 | Hoved| Batch #001: Tapping av IPA fra Petit Agenturer »

Kjøling av vørter fra kok til gjærkar. Slik gjør jeg det og slik rengjør jeg Blichmann Therminator"n

Kategori Utstyr
0

Oppdatering 27.03.2015 – Fikk innspill fra et NorBrygg-medlem i denne diskusjonstråden om at dyppkjølere overhodet ikke trenger å være tregere enn motstrøms- eller plate kjølere. Han lenket til en svært interessant artikkel i Mr Malty’s blog. Mr. Malty er Jamil Zainasheff, en av de virkelige store guruene, og hans lange og brede erfaring er tungtveiende! I korte trekk – slik jeg leser artikklen - mener Jamil at ved å ha langt nok kjølerør oppnår man mer kontakt med vørter. Men kanskje aller viktigst – en dyppkjøler vil kjøle ned hele vørteren under ett, mens en motstrøms- eller plate kjøler kun kjøler vørter i det den renner igjennom kjøler. Ved å senke temperaturen raskt i hele vørteren unngår man i større grad DMS og bevarer humle-preget bedre. Dette virker selvsagt logisk, da vørteren som ennå ikke har rent igjennom kjøler selvsagt står og “damper” i påvente av kjøling. Under ser du et eksempel på kjøler tilsvarende Jamils
image

Kjøleren ovenfor finner du her. Som du vil se, begynner prisen også å krype oppover for slike kjølere. Hos Bryggselv.no finner man flere slike kjølere, og eksempelvis denne koster kr. 1699,-. Iht. til beskrivelsen kjøler den 50 liter vørter fra 100 til 20 grader på 20-30 minutter, og da sikkert det halve på 25 liter.

=====

Etter koking er en av utfordringene er å få kjølt vørter så raskt som mulig til gjærkaret. Her eksisterer det flere løsninger og ikke minst – flere “trosretninger”. Ofte er det sterke meninger om den ene eller andre metoden, og jeg råder derfor alle til å lese seg opp på alternativene og gjøre seg opp sin egen mening basert på kunnskap og erfaring. God kilder er eksempelvis John Palmers Chillers-kapittel fra How to Brew

I denne artiklen ser jeg på forskjellige typer kjølere (dyppkjøler, motstrømskjøler og platekjøler), og ikke minst: hvordan rengjør jeg min platekjøler?

image

Dyppkjøler

Bryggerier som Beer Brew 30 mfl har ofte en dyppkjøler, spiralkjøler eller senkekjøler (=immersion chiller, kjært barn har mange navn!) som enkelt og greit steriliseres ved å senke den ned i den kokende vørteren de siste 15 minuttene. Under ser du en dyppkjøler;

image

Denne kobles på vann ofte ved hjelp av hurtigkoblinger som Gardena etc. Dyppkjølere fungerer stort sett greit og man får typisk kjølt ned 25 liter vørter fra kok til 20 grader i løpet av 30-40 minutter. Hvor raskt du klarer å senke temperaturen avhenger av flere ting, som hvor kaldt vann du kjører igjennom kjøleren er, samt hvor langt kjølerøret (eller mer presist kjøleflaten) er. Om man i tillegg er litt aktiv og rører kjøleren forsiktig rundt i vørter, kan hastigheten på temperatursenkingen krympes mer.

Den store fordelen med dyppkjøler er at den er veldig lett å holde ren, og steriliseringen foregår ved kokeslutt. Du får ofte dyppkjøler med som en del av bryggeri-sett. Ulempen er noe treg nedkjølingskapasitet.

Prisen er fra ca. kr. 1000,- og oppover. Eksempelvis finner du et utvalg kjølere hos Bryggselv.no her.

Motstrømskjøler

En annen variant av dyppkjøleren er motstrømskjøler (=counter-flow chiller). Den ser gansk lik ut, men senkes i vørter. Den kobles på kranen på kjelen og etter at du har skrudd på vannet, lar vørter strømme rett i gjærkaret. Hele trickset med motstrømskjølere er at det er et “rør-i-rør” system hvor det innerste røret frakter vørter, mens det ytterste røret frakter vann i motsatt retning av vørteren. På den måten kommer mest mulig kaldt vann i kontakt med varm vørter og kjølingen er ytterst effektiv. Under ser du en motstrømskjøler:

image

Den har samme fordel som dyppkjøler ved at den er lett å holde ren, og lett og sterilisere. I tillegg har den mye høyere nedkjølingskapasitet (reklamen tilsier kjøling av kokende 25 liter vørter ned til 18 grader på 5 minutter!). Ulempen er at de begynner å koste noen kroner. Hos Bryggselv får du en god motstrømskjøler for kr. 2295,-

Platekjøler

Ennå vassere nedkjølingskapasitet kan oppnås med en platekjøler (=plate chiller). En av de råere platekjølerene heter Blichmann Therminator og her reklameres det med at man kan kjøle 35 liter kokende vørter ned til 20 grader på 5 minutter!

image

Prisen er ofte i samme leie som motstrømskjølere og en Therminator koster i skrivende stund kr. 2195,-. Du kan få rimeligere platekjølere, og antall plater avgjør gjerne prisen. Jo flere plater, desto større kontakt er det mellom varm vørter og kaldt vann. En 12-platers koster fra ca. kr. 900,- og så går prisen kjapt oppover. På min første batch tok det noen minutter før jeg husket å regulere hastigheten på vannet, og i begynnelsen fikk jeg vørter på 6,1 grad ut!Nedkjølingskatasiteten er det med andre ord ikke noe å si på. Ulempen er imidlertid at platekjølere krever grundig vedlikehold. Man må være svært påpasselig med å rengjøre platekjølere. Siden de fleste mindre platekjølere ikke kan åpnes, så må vi ty til andre metoder.

En annen ulempe er at man må få fatt i all verdens overganger. Therminatoren har 3/4 toms “American Garden Hose Threads” på skruefatningene sine på vann-siden. Det er ikke spesielt gangbart i Norge. Pass derfor på at du også får med overganger til slanger slik som OVERGANG 1/2 HANN NPT TIL HUNN US HAGESLANGEGJENGER som du igjen montere vanlige Gardena-type koblinger tilsvarende disse fra Biltema. Da ender du opp med slike koblinger på vann-siden:

image

På vørter-siden er det mer standard 1/2 toms NPT skruefatninger. Her er det fler muligheter. Merk at Blichmann også har laget noen hurtigkoblinger som har god kvalitet. Enkle og bruke og solide. Under ser du Quick Connector-settet til Blichmann:

image

Merk at hageslange-tilkoblingene er av ufattelig dårlig kvalitet …. Jeg rakk å prøve å skru på en fatning, og så var trådene i koblingen ødelagt!!! Dårlig plastkvalitet! I tillegg er selve slangenippelen for større hageslanger enn hva vi typisk har i Norge … arrrgh! Dette var forøvrig den direkte årsak til at jeg anskaffet 3/4->1/2”-overgangene nevnt ovenfor!

Rengjøring av platekjøleren slik jeg gjør det

Før du tar kjøleren i bruk, anbefales det å kjøre Star-San igjennom kjøler i 15 minutter. Om du ikke har pumpe, legger du den i et Star-San bad og løfter den opp i koblingssiden slik at den fylles med Star-San. Om du har rengjort kjøleren som beskrevet under, skal Star-San behandlingen være det eneste nødvendige i forkant av bruk! Pass forøvrig på at du ikke lagrer eller oppbevarer kjøleren med Star-San i mer enn maks 30 minutter. Star-San er syrebasert og vil etterhvert korrdere kobberet i kjøleren.

En fordel med Quick Connector kittet er at det følger med en ekstra hurtigkobling for vørter siden. Med en kort slange og en Gardena kobling lager du kjapt en “back flush” slange.

image

Så snart du er ferdig med overføring av vørter fra kokekjele til gjærkar, kobler du back flush slangen på utgående vann-kobling på kjøleren med Gardenakoblingen. Vørter-hurtigkoblingen skrur du på utgående vørter kobling på kjøleren. Kjør så fullt vanntrykk i et par minutter. Du spyler nå eventuelle trub-rester (humle, malt og annet rester) motstrøms igjennom kjøler og eventuelle rester presses forhåpentligvis ut av kjøleren. Dernest koble på back flush slangen på inngående vørter kobling og kjør et par minutter igjennom her også. Da har du flushet kjøler i begge retninger.

Kjøleren lagres stående slik at eventuelle vannrester renner ut og tilslutt fordamper.

Personlig har jeg sansen for å gjøre den skikkelig rein! Jeg koker den derfor separat i etterkant i 15 minutter. Pass på at du hever koblingssiden vekselsvis fra den ene siden til den andre, slik at du får vann inn i hele kjøleren. Koble så på back flush slangen på krana på kjøkkenet og kjør varmt vann igjennom et par minutter i begge retninger;

image

På bildet ovenfor renner varmt vann igjennom kjøler via back flush slangen.

Når du tømmer kjøleren så kan du høre at det er vann igjen inne kjøleren (hell den fra side til side og vannet høres godt). På grunn av konstruksjonen er det ikke så lett å helle ut alt vannet! Jeg setter derfor stekeovnen på 150 grader og lar kjøleren steke en time for å få ut alt vannet!

image

Nå skal den være så god som ny igjen!

Her er forøvrig en fin artikkel om hvordan du rengjør alle de vanskelige delene i bryggeutstyret ditt.

Her er en fin diskusjonstråd som diskuterer rengjøring av platekjølere. Til og med en som putter kjøleren i fryseren etter at den er tømt!

“Hvorfor gidder du alt dette arbeidet med kjøleren?” spør noen sikkert seg. Fordi jeg synes det er gøy med brygging og vedlikehold av utstyret er bare en del av det Smilefjes . No stress at all!

Håper dette er til hjelp for de som vurderer platekjøler!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)