Hvordan lager Bobs Bittelille Bryggeri sine etiketter?

Kategori Utstyr
0

En ting er hvordan ølet smaker – og en annen ting er hvordan flasken og etiketten ser ut.

SNAGHTML955eb5

Ta en tur til øl-hyllen i lokalbutikken eller en tur på polet. En hvert bryggeri og enhver brygger med respekt for seg selv bruker tid på å finne konsepter, designe og ikke minst til slutt møysommelig lime etikettene på flaskene. Superkjapt tips er å bruke (lett)melk når du limer etikettene på, så får du en etikett som både sitter på, og lar seg fjerne igjen når flasken skal gjenbrukes!

Ta også en tur innom Norbryggs flotte brygge-forum her og søk etter “etiketter”. Du finner lange diskusjonstråder som eksempelvis denne, med massevis av etiketter, forslag til design og verktøy som kan brukes. Under ser du et bilde sammensatt av en del av disse etikettene!

EtiketterFraNorbrygg

Mange av etikettene er rett og slett imponerende!

For egen del har jeg et ambivalent er etikketter. På den ene siden er det artig med eget design på flaskene og og på den annen side er det mye arbeid for å sette dem på Smile 

Spesielt etter at jeg begynte med fat, har etikett-produksjonen blitt mindre og mindre. Derfor har jeg kommet frem til en gjenbrukbar og generell design som du kan lese mer om nedenfor.

Alltid artig å se hvordan BrewPi jobber for å holde temperaturen stabil!

Kategori Utstyr
0

Under ser du siste oppdatering fra brygget “Ruth Black IPA”;

SNAGHTMLacb783

Brygget er nå inne i sin 4. dag, og stormgjæringen begynner å gi seg. Ovefor ser du “output’n” fra BrewPi-kontroller’n som styrer temperaturen i mitt kjøleskap/gjæringsskap. Som du ser er mål-temperaturen satt til 19 grader, og den grønne linjen viser hvor nær temperaturen i ølet faktisk er.

Hvordan få en temperatur-føler til å måle mer riktig?

Kategori Utstyr
0

Det hjelper ikke med all verdens flotte temperatur-kontrollere (slik som eksempelvis mitt BrewPi-kontrollerte kjøle- og gjæringsskap) om ikke selve temperatur-føleren kommer i best mulig kontakt med det den skal måle. Jeg snakker om denne type følere;

SNAGHTML55af7c6

Flaskevasker"n funka fint!

Kategori Utstyr
0

For en stund siden (hele 2 år faktisk!) kjøpte jeg en flaskevasker til å benytte på en drill. Av forskjellige grunner, slik som at jeg stort sett benytter Cornelius fat isteden, har den knapt nok blitt testet ut. En annen grunn var at den var svært trang å få ned i mine vanlige 1/2-liters flasker.

Vel, her om dagen synes jeg det var på tide å vaske flaskene som sakte og sikkert havner i “til vask”-haugen. Under ser du flaskene slik jeg vasker dem i badekaret med PBW

IMG_9277

Plutselig kom jeg på at jeg hadde denne flaskevaskeren Clean Bottle Express og at jeg egentlig ikke hadde testet den riktig ut ennå. Slik ser den ut;

IMG_9278

Med litt makt, og ikke minst at den nå var fuktig, så fikk jeg den relativt enkelt ned i flaskene;

IMG_9280

Wow! Denne kommer definitivt til å være i bruk heretter!

IMG_9279

PS! Kjøpte 2 stk på eBay for kr. 151,-

John Guest koblinger - er det bare meg som synes kvaliteten er så-som-så?

Kategori Utstyr
0

På den ene side er John Guest koblinger geniale, da du lett kan koble sammen slanger og få tette fine koblinger. På den andre siden synes jeg det er utrolig lett å ødelegge dem om man skal koble i fra igjen!

IMG_8346

Eksemplet ovenfor kommer fra en tappelinje mellom fat og picknic kran som jeg ønsket å demontere for grundig vask og sterilisering.

Naturlig nok holder ikke en knekt kobling helt tett Smile

PS! Ja, jeg trykker inn den grå “pakningen” når jeg kobler fra slangen.

Rengjøring av tappelinje er viktig!

Kategori Utstyr
0

I går synes jeg at halvliter’n ikke satt like godt som den pleier. Var det et hint av “noe” annet her?

Første sjekk var derfor å ta en skikkelig vask av tappelinja. Brukte for øvrig en overgang a la dette;

image

Min ble kjøpt fra eBay (klikk her om du ønsker tilsvarende).

Sannelig min hatt! All usmak borte! Et kjapt søk på nettet viser at dette selvsagt er noe man gjør med jevne mellomrom! Herved implementert!

CO2 utslipp på Nøtterøy!

Kategori Utstyr
0

I helgen opplevde jeg det faktisk er et poeng med slangeklemmer!! Opp til nå synes jeg det har gått greitt å bare klemme slangene på balllock’n;

image

Svooop!!! ... og så har slangen “trykt seg av” i løpet av helgen! Resultatet er ca. 5 kg CO2 rett ut ... og rimelig dødt øl. Det værste var at jeg klarte å gjenta det med ennå en CO2 flaske!! Ja ja, sløvhet straffes!!

Nå skal fler slangeklemmer monteres, og flaskene fylles, og så håper jeg at ølet ikke er ødelagt på grunn av eventuell okysgen eksponering. CO2 er jo (hakket) tyngre enn luft, så forhåpentligvis har det ligget igjen et lite lag CO2...

Uh-oh, gjæringskaret FastFerment satt ut av manglende o-ring! Erfaringene summert opp så langt

Kategori Utstyr
0

Oppdatering 27.9.2016: TESS hadde ikke pakninger, men de ledet meg videre til et firma ved navn Mits Hydraulikk ANS på Sem. Han hadde full oversikt over pakninger og O-ringer. Han ville primært benytte O-ringer av EPDM gummi og viste meg en oversikt hvor EPDM hadde “utmerket” kvalitet i forhold til kontakt med vann etc. NBR Nitril-gummi som jeg selv hadde søkt meg fram til, hadde “god” klassifisering. Uheldigvis var han tom for EPDM-ringer, så det ble NBR Nitril istedet for denne gang. Flott pris også - 3 ringer for kr. 20,-! Flott service fra både Mits og TESS!

Opprinnelig innlegg

Opp til nå har jeg gjæret alle mine egne batcher i FastFerment’ern.

image

Dette gjæringskaret har noen umiddelbare fordeler:

  • Konisk form samler “trub” (gjær, humle og proteinrester blandt annet) i bunnen.
  • Avtagbar flaske i bunnen gjør det enklere å “høste gjær” om du ønsker å ta vare på gjæren til neste brygg. Jeg har ennå ikke gjort dette, da jeg sjelden har behov for å sette i gang neste batch innen ca. 7 dager Smile
  • Noen mener du også vil få klarere øl om du fjerner bunnfellt gjær, men herom strides de lærde. Les eksempelvis mer om dette i Br??lopsophy’s eminente blogginnlegg THE IMPACT OF KETTLE TRUB – PART 2 | EXBEERIMENT RESULTS!
  • Thermowell som gjør det mulig å måle temperaturen inne i vørter. Jeg bruker dette i mitt BrewPi-temperaturstyrte kjøleskap. Denne muligheten benytter jeg derved hele tiden.
  • Når du skal omstikke eller tappe til flasker/fat, så bytter du flasken med en tappeslange. I utgangspunktet enkelt!

Uheldigvis har også FastFerment noen ulemper - eller sågar irritasjonsmomenter. Ved siste brygging oppdaget jeg til min fortvilelse at ventilen mellom gjæringskaret og den avtagbare flasken, manglet en O-ring (=en gummiring, pakning). Derved ble overgangen ikke helt tett! Under ser du O-ringen mens den er på plass på ventilen Smile

image

Det værste er at jeg har vært klar over denne lille rakkeren tidligere også, da den har “blitt med” når jeg har byttet fra flaske til tappeslange. Nå har jeg altså klart å miste den!!

Jeg kontaktet selvsagt leverandøren (BryggSelv.no) hvor jeg kjøpte FastFerment’n for kjøp av eventuell ny pakning. Slik pakning hadde de dessverre ikke, men hintet meg videre til TESS. De har alt mellom himmel og jord, så jeg har en følelse av at jeg skal klare å få en ny pakning Smile  Under ser du at søk etter O-ring gir ca. 2000 treff Smile

image

En potentisell utfordring er å få “mat sikker” (eller “food safe”, “food grade”) gummi O-ring. Jeg vil jo gjerne unngå å bli forgiftet (eller tilføre ølet kjemiske forbindelser som strengt tatt ikke trenger å være der)!

Fabrikanten av FastFerment - FastBrewing - ble derfor kontaktet via deres eget kontaktskjema på web, med forespørsel om kjøp av ny O-ring direkte fra dem. Nå har det gått ca. en uke og jeg har ikke hørt noe fra dem. Dårlig! Heldigvis har de publisert hvilken dimensjon O-ringen har på sine FAQ-sider (yttre diameter 35 mm og tykkelse 3,5 mm).

Foruten TESS, så er selvsagt også eBay brukes og jeg har bestilt noen av disse. Ringene er laget av “NBR Nitrile rubber”, noe som i henhold til internett-søking, ser ut til å være food safe. Om du sjekker opp Wikipedia lenken her så ser det jo ut - for en legmann - til å være reine giftbomba! Skal nok en tur innom TESS uansett!

Vel, O-ring problemet mitt er ett av flere momenter jeg begynner å føle frustrasjon over vedrørende FastFerment. Under tar jeg med noen fler punkter:

  • Uhåndterlig. Den koniske formen er nok god for gjærende godsaker, men ikke så lett å jonglere rundt - se neste punkt. For ikke å snakke om å bære. Hadde det ikke vært for stativet så hadde det vært slitsomt. Under ser dere FastFerment’ern i stativet sitt.

    image

    En ide til FastBrewing er å lage et par håndtak som man kan skru inn i festeboltene som allerede er på plass for veggstativet!

    Gulvstativet bør leveres med som standard.
  • Behov for gjengeteip. Munnstykket/overgangen i bunnen av FastFerment’ern må påsettes gjengeteip for å holde helt tett. Dette er i seg selv ikke stå stor deal, og bruk av gjengeteip gjør at brukeren har stålkontroll på at overgangene faktisk blir tette. Ulempen med FastFerment’ern er at den er litt vanskelig å ha i fanget når man vikler på gjengeteip! Ja, den kan stå opp-ned på noe, men jeg liker ikke helt tanken på å forurense eller skrape opp åpningen for mye! Gjengeteipen må også byttes ved jevne mellomrom for å være sikker på at vi ikke får forurensninger i vørter’n.

    Hovedventilen (den jeg mistet O-ringen på) trenger ikke gjengeteip på den ene siden. Hvorfor ikke ha slike koblinger over alt?
  • “Avtagbar-og avtagbar flaske” Fru Blom. En av de største fordelene med FastFerment’ern er at man kan fjerne den avtagbare flasken for å høste gjær, eller bare fjerne uvirksom gjær. I prinsippet er dette greit, om det ikke hadde vært for at overgangen mellom kar og flaske setter seg utrolig godt fast! Jeg antar dette har noe med “sukkervannet” vi tross alt gjærer på. Sukker og luft blir stivt!

    I alle fall, jeg har hatt mange tilfeller hvor jeg overhodet ikke har klart å åpne muffen for håndkraft. Løsningen ble en universal-tang fra Biltema;

    image

    Jeg har også forsøkt å ha på CIP-Film smørefett, uten at det gjorde underverker hos meg.

    Kan nevne at topplokket også må “gå seg til” over noen brygg for å kunne skrus av og på relativt lett.
  • O-ringer... Dette er selvsagt et nødvendig onde så snart man skal koble sammen ting, men føles likevel som en ulempe når disse lett “kan bli med” på den ene eller andre delen til vask etc. Både forhandler, importør og ikke minst fabrikant bør ha nødvendige slitedeler lett tilgjengelig!

Momentene ovenfor er selvsagt til å leve med, og forsiktighet gjør at man ikke mister viktige deler i framtiden Smile .

....men ...

Samtidig medfører slike utfordringer at jeg sterkt vurderer neste nivå på gjæringskar-stigen - en SS Brewtech Brew Bucket Smile

image

Jeg kommer nok til å sette FastFerment’ern “production ready” igjen, men det kan være at den plutselig endrer status fra hoved-gjæringskar til reserve-gjæringskar ...

Fermentis Safale US-05 ... Her er slik den har oppført seg hos meg

Kategori Utstyr
0

IMG_4051

Som dere ser på bloggen, har jeg ikke så mange batcher på nakken, og begge de to første har benyttet Fermentis Safale US-05. Begge brygg har stått til gjæring i 19-20 grader varmt rom.

Mine bryggevenner fortalte i hytt-og-gevær om sine batcher, om ivrig gjæringsaktivitet og hvordan deres gjærkar stormgjæret av en annen verden….

Hos meg var det (mye) mer stille. Synlig gjæringsaktivtet i form av forsiktig plopping i gjærlås kom i gang etter ca. et døgn, og slik fortsatte det i 2-3 dager. Det luktet nesten ikke heller, annet enn rett ved gjærlåsen.

Felles for begge bryggene var at gjæren åpenbart gjorde jobben sin. Eksempelvis hadde et brygg OG = 1.045  og dette utgjæret ned til SG = 1.014 i løpet av bare noen dager. Etter 14 dager var ikke SG kommet spesielt mye mer ned heller Smilefjes

På Norbrygg Forumet stilte jeg derfor spørsmålet Kan virkelig Safale US-05 være "ferdig" etter bare et par dager?. Mine erfaringer ble bekreftet av andre bryggere, og mange har opplevd samme gjæringsforløp. Det ble også påpekt at gjenbrukt/høstet US-05 var betydelig mer reaktiv. Flere påpekte også at gjæren må få “rydde opp” selv om den er øyensynlig ferdig med selve gjæringen – og mine batcher har derfor stått tiden ut i 14 dager før tapping.

Så langt må jeg si meg fornøyd med US-05 … en fin sideeffekt er jo at den ikke unødig tirrer resten av familien hverken med søl, bråk eller lukt Smilefjes

Platekjøler trenger ennå en bakerunde ...

Kategori Utstyr
0

Under tapping av Batch 002 oppdaget jeg til min forskrekkelse at det fremdeles var vann i platekjøleren… Det skulle jo nesten være umulig, siden den allerede var bakt i en time i henhold til artikkel Kjøling av vørter fra kok til gjærkar. Slik gjør jeg det og slik rengjør jeg Blichmann Therminator’n. Uansett …. vann var det i alle fall i platekjøler’n og denne gangen satte jeg den til baking på 150 grader i 2 timer. I tillegg satt jeg den på høykant med niplene opp, i håp om at eventuelt vann skal fordampe oppover. Dette er motsatt av hvordan den lagres, da niplene er nederst slik at eventuelt vann kan renne ut…

Selv om platekjøleren fungerer topp under selve kjølingen (les mer om dette under brygging av Lucky Jack her), så begynner jeg å få en nagende følelse av at vedlikeholdet av platekjølere er for omfattende….

Det spørs om ikke det blir en rå dypp-kjøler til slutt likevel, kanskje The Hydra fra JaDed Brewing?

image

Kjøling av vørter fra kok til gjærkar. Slik gjør jeg det og slik rengjør jeg Blichmann Therminator"n

Kategori Utstyr
0

Oppdatering 27.03.2015 – Fikk innspill fra et NorBrygg-medlem i denne diskusjonstråden om at dyppkjølere overhodet ikke trenger å være tregere enn motstrøms- eller plate kjølere. Han lenket til en svært interessant artikkel i Mr Malty’s blog. Mr. Malty er Jamil Zainasheff, en av de virkelige store guruene, og hans lange og brede erfaring er tungtveiende! I korte trekk – slik jeg leser artikklen - mener Jamil at ved å ha langt nok kjølerør oppnår man mer kontakt med vørter. Men kanskje aller viktigst – en dyppkjøler vil kjøle ned hele vørteren under ett, mens en motstrøms- eller plate kjøler kun kjøler vørter i det den renner igjennom kjøler. Ved å senke temperaturen raskt i hele vørteren unngår man i større grad DMS og bevarer humle-preget bedre. Dette virker selvsagt logisk, da vørteren som ennå ikke har rent igjennom kjøler selvsagt står og “damper” i påvente av kjøling. Under ser du et eksempel på kjøler tilsvarende Jamils
image

Kjøleren ovenfor finner du her. Som du vil se, begynner prisen også å krype oppover for slike kjølere. Hos Bryggselv.no finner man flere slike kjølere, og eksempelvis denne koster kr. 1699,-. Iht. til beskrivelsen kjøler den 50 liter vørter fra 100 til 20 grader på 20-30 minutter, og da sikkert det halve på 25 liter.

=====

Etter koking er en av utfordringene er å få kjølt vørter så raskt som mulig til gjærkaret. Her eksisterer det flere løsninger og ikke minst – flere “trosretninger”. Ofte er det sterke meninger om den ene eller andre metoden, og jeg råder derfor alle til å lese seg opp på alternativene og gjøre seg opp sin egen mening basert på kunnskap og erfaring. God kilder er eksempelvis John Palmers Chillers-kapittel fra How to Brew

I denne artiklen ser jeg på forskjellige typer kjølere (dyppkjøler, motstrømskjøler og platekjøler), og ikke minst: hvordan rengjør jeg min platekjøler?

image