« Da har gjæringskjøleskapet sett sin siste lyspære :-) | Hoved| Bittelite bryggeri har STOR intro-video! »

Batch #005 - FG=1.014 - akkurat det den skal være!

Kategori Tappe rapport
0

Tapping - for første gang til Cornelius-fat og med bruk av CO2 for min del. Men først - Jiiha, de fleste tall stemte denne gangen!

image

...og her er resultatet;

IMG_6769

Smack on - med FG vel og merke. Som dere kan lese i bryggerapporten her, skulle OG være 1.054, men endte på 1.060. Ja ja, den ble hakket kraftigere enn enn ABV 5,2%. Med OG=1.060 og FG=1.014 blir ABV=6,1%

Smaken var frisk -og- bitter. Blir spennende!

FastFerment koblingen sitter fast!

Før jeg starter med tappingen, så kan det nevnes at overgangen fra FastFerment gjæringskaret og oppsamlingsflasken satt bom fast ... Dette oppdaget jeg for en ukes tid siden, da jeg tappet av gjæren. Heldigvis gikk det fint å skru av selve oppsamlingsflasken også da. I dag - ved tapping - ville imidlertid ikke denne nødløsningen fungere, da jeg skal erstatte oppsamlingsflaske med tappeslange. Under ser dere selve koblingen som sitter fast;

image

Årsaken er nok at sukkerartene i vørteren omtrent limer sammen delene. Heldigvis har vi Biltema og følgende rimelige universalåpner ble innkjøpt;

IMG_6749

Med en solid nylon-stropp kan man enkelt feste, og stramme, åpneren til det man skal ha opp. Under ser dere tangen festet til FastFermenten;

image

Vipps - ingen problem å åpne koblingen! Legg forøvrig merke til at koblingen nå er lukket. Under ser dere tappe slangen koblet på;

IMG_6757

Det kan nevnes at jeg har anskaffet “keg lube”, dvs smørefett beregnet på pakninger osv som er i kontakt med fødevarer. Dette skal jeg forsøke neste gang. Det er Haynes CIP-Film jeg har anskaffet.

Tapping

Denne tappingen er min første med CO2 og Cornelius-fat. I forkant av tappingen var jeg rimelig i tvil om dette kan være noe. Noen brygge-bekjente sverger til fat - og vil ikke tilbake til flasker igjen, mens andre opplever utfordringer med tette systemer, masse skum, og andre artige saker. Jeg både sjekket NorBrygg-forumet, hvor det er mange diskusjons-tråder om emnet. I tillegg fikk jeg gode råd av kolleger. Punktlisten nedenfor er derfor basert på all inputten fra både forum og bekjente.

  • Sjekk at alle koblinger er tette. Bruk StarSan på sprayflaske så slipper du å vaske vekk såperester.
  • Fatet må være rent. Vaskes med PBW eller lignende. Steriliser det deretter, gjerne på følgende måte: Fyll et par liter StarSan på fatet, og sett på CO2-slange samt øl-slangen (så får du sterilisert hele linja med det samme). Rist fatet godt med StarSan i. Åpne for CO2-trykket og tapp ut StarSan - gjerne til en balje som du kan bruke i neste punkt.
  • Legg Cornelius-lokket og tappeslange i StarSan-badet.
  • Før du tapper øl, kan du fylle litt CO2 i fatet. Tanken er at CO2 er tyngre enn luft og derved presser oksygen ut av fatet. Diskusjonen går høyt om dette er viktig - eller om det helt virker (CO2 blandes visstnok relativt lett med oksygen). Men ne, jeg gir fatet en dæsj CO2.
  • Plasser tappeslangen slik at den går helt i bunnen av fatet.
    IMG_6758IMG_6759
    Tanken er at ølet skal renne kontrollert ned i fatet uten å slashe for mye.
  • Tapp ølet. Fra FastFermenten går dette veldig greit. Under ser du at ølet flyter over;
    IMG_6762
  • Sett på Cornelius-lokket og sett på CO2 trykket. Spray StarSan på lokket og se om det bobler. Om det bobler, må du tette! Lokket kan sitte litt skjevt på, eller du må gikk en ekstra dose CO2 for å virkelig trykksette lokket.
  • Slipp ut litt CO2 via ventilen, gjenta dette 4-5 ganger slik at du erstatter oksygen med CO2 i fatet. Poenget er å ha det helt oksygenfritt i fatet.
  • Trykket du skal bruke avhenger av øl-type og temperatur på både øl og CO2. I korte trekk tar kaldt øl opp CO2 bedre enn varmt. Det finnes flere tabeller der ute, og en av de bedre (in min nybegynner-verden i alle fall Smile) er Tvangs Karbonering av Martin Rantzau i Aal-bryg.dk. I tillegg finnes det flere  bryggekalkulatorer slik som Glenn Lie eminente side  eller i BeerSmith

    En liten tommelfinger-regel er vistnok å forsøke å bruke samme trykk til karbonering som til servering senere. Bruk derfor 1 bar om du ikke er så nøye.

    IMG_6764
    Her er fat og CO2 på plass i kjøleskapet. Mulig at jeg lager en CO2-slange gjennomføring slik at CO2-flasken kan stå på utsiden. Vi får se.

    Under har jeg trykket til 1 bar;
    IMG_6766
  • Vent en ukes tid, og du har ferdig karbonert øl!

 

Hvorfor skummer det ved tapping? Litt mer om balansering av tappelinje

Les mer om CO2 her.

Når du åpner en flaske og skjenker deg en øl, så skummer det gjerne mer eller mindre. Hvorfor det? CO2’n i ølet forlater ølet og vi ser det som skum!!

Husk hvordan CO2 havner i ølet i første omgang. Vi tvinger rett og slett ølet til å oppta CO2 ved å bruke trykk. Enten er CO2 tilført ved tvangskarbonering som beskrevet ovenfor, eller ved naturlig karbonering ved å tilsette sukker på hver flaske og la det stå 14 dagers tid. Siden flaskene er korket og tette, har ikke CO2 noe sted å “rømme” mens gjæren omdanner sukkeret du har tilsatt til alkohol og CO2.

Så lenge flaske eller fat er tett, er med andre CO2 oppløst i ølet under trykk. Så snart vi åpner for trykket, enten ved å sprette korken eller å åpne tappekranen på et fat, så vil CO2 gå tilbake til gassform.

Om tappeslangen fra fatet er kort, eller har for stor diameter, så vil vi få samme effekt som når vi åpner korken på en flaske. Det blir et plutselig trykkfall for ølet, og mye CO2 vil konvertere til gass samtidig.

Vi må derfor sørge for at slangen i seg selv utgjør et visst mottrykk. Om slangen er lang og tynn, så vil det kreves mer trykk fra fatet for å presse ølet ut, og på en viss lengde vil ølet renne pent ut av tappekranen uten å skumme for mye. Du har da en balansert tappelinje!

Dette beskrives flott i denne videoen fra Brew-Dudes.com;

image

En annen løsning er å ha en tappekran som kan justere mottrykket med en liten kran. Et eksempel er Perlick 650SS som vist under;

image

Ja ja, skål da!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)