« Batch #012: fleIPA | Hoved| Batch #014: Kölch-zeit! »

Batch #013: Lervig Lucky Jack bryggesett, på BeerBrew 60 Automatic

Kategori Batch rapport
0

I starten av mai 2018 var det tid for å brygge sammen med en kollega. Hovedhensikten var å vise Petter hvordan hele prosessen fungerer på et bryggeri slik som BeerBrew 60 Automatic. Tidligere har han sett hvordan jeg brygger med BIAB-metoden og om du er interessert i dette, så kan du sjekke ut de andre bryggerapportene på denne bloggen.

Nå var målet å se hvordan et mer eller mindre automatisk bryggeri fungerer fra start til stopp. Normalt sett bruker man 10-12 kg malt og ender opp med rundt 45-50 liter vørter. For å gjøre det så lett som mulig, kjøpte Petter derfor 2 ferdige Lucky Jack bryggekit fra Bryggselv.no.

Veldig lettvint å få alt ferdigpakket i poser. Her kommer maltet i en pose, hver humle-porsjon i hver sin nummererte vakuumpakkede plastpose. Tilslutt gjæren i sine normale poser. Sammen med denne oppskriften hoppet vi i det Smile

SNAGHTML13fbfc6

Vi brukte selvsagt poser fra begge kittene for å ende opp med riktig menger for 50 liter isteden for 25 liter.

Under forberedelsene til denne bryggedagen hadde jeg deltatt på en runde med Jon Arne, en av byggmestrene i NøtterØL som jeg deler bryggeriet med. Det var praktisk slik at det satt litt i fingrene før jeg skulle vise Petter detaljene Smile

Jeg forsøkte for øvrig å finne en “User Guide” eller en eller annen manual slik at jeg kunne lese meg opp på programmeringen av timer’n på BB60’n. Det fant jeg ikke! Derimot fant jeg denne eminente hurtigguiden fra ølbrygging.no;

image

Maltvekten til sammen ble 9,6 kg. I henhold til guiden ovenfor innebærer det at jeg skal ha 26,2 liter meskevann. Med andre ord en mengden vann du skal fylle BB60’n med, og varme opp til mesketemperatur og deretter putte malten oppi.

BB60 brukte vel ca. 1/2 time på å varme opp vannet til ca. 66-67 grader. Timer’n følger programmet sitt fra det sekundet du starter, så du må følge med når den piper mellom de forskjellige trinnene.

12:19: Vi helte maltet opp i silkaret, og rørte forsiktig ut alle maltklumper. Vi satte også på sirkulasjon i ca. 15-20 minutter for å fordele varmtvannet best mulig.

IMG_2331IMG_2337

13:14: var selve meskingen over, og timer’n gir signal til varmeelementet at temperaturen skal opp til 78 grader. Merkelig nok går det ikke på full effekt, men men. Sirkuleringen er i gang under hele denne delen.

Vi satte også i gang gassbrenner’n min og brukte 50 liter kjelen for å varme opp skyllevann til ca 78 grader

14:21: … piiip, og tid for å heise silkaret og helle over skyllevann. Akkurat nå er det veldig smart å være to personer – eller ha en vinsj i taket. Silkar med våt malt er rimelig tungt, i tillegg til at det er ganske varmt Open-mouthed smile Under ser du silkaret i posisjon på BB60’s medfølgende brakett;

IMG_2339

I henhold til BB60-programmet vi kjørte, varte skylleperioden en hel time. Tidligere har det blitt påpekt at dette muligens er litt lenge, men vi synes det var OK at den fikk dryppe av seg hele 35 liter skyllevann. 35 liter?! Jepp i henhold til hurtig guiden regnes det litt, og siden man gjerne ønsker å ende opp med 45-50 liter vørter, så fylles det på til det er fullt, haha!

IMG_2340IMG_2341

14:28: går BB60 over i neste fase og fyrer opp varmeelementet for kok! Vi har da ca. 50-51 liter vørter.

15:09: tilføres bitterhumle med 2 x pose 1.

15:20: først nå koker det egentlig, så jeg justerer kjapt programmet til å ha trinn 3 hakket lenger Smile Enkelt å programmere var det også, selv uten bruksanvisning. Tid justert er ca. 15 minutter.

16:05: Nå er det 15 minutter igjen, pos 2 x pose 2 med aroma humle tilføres. I tillegg plasseres kjøler’n i kokekaret for sterilisering. Legger merke til at timer’n faktisk har en litt treg klokke. Ca 7 minutter off ?!

16:10: 10 minutter igjen. Inn med gjærnæring og Super Moss. Førstnevnte for å gi gode vilkår til gjæren, og sist nevnte for å hjelpe til litt med protein-utfelling og klarning. Does it work? Kanskje ikke så mye, men det gjøres automatisk Open-mouthed smile

16:15: 5 minutter igjen, 2 x pose 3 med aromahumle

16:27: piper det for siste gang, og nedkjøling starter. Siden kjøleren er av drypp-kjøler typen så er det bare å sette på vannet. Vær obs på temperatur-anvisningen i BB60’n og husk at føleren er i bunnen av bryggeriet. Det er med andre ord fare for stor forskjell i temperatur mellom topp og bunn i bryggeriet!

17:00: 48 grader i toppen, og ca. 15,3 grader i bunnen, og overføringen til gjærkaret startet. Vi fikk 48 liter fordelt på to gjæringskar, og temperaturen var hakket lavere enn jeg hadde håpet på, ca. 15 grader. Med andre ord – neste gang kan overføringen til gjærkar starte når temperaturanvisningen viser ca 55-60 grader?

Vi pitchet 2 pakker med Safale US-05 gjær i hvert gjæringskar og sikret det hele.

O.G ble ca. 1.048.

I det store og hele var det ganske behagelig å brygge på BB60!

Etter 5 dager tilførte vi mer aromahumle (= “tørrhumling”) og alt stod til gjæring på 19 grader.

Tappingen ble utført 14 dager. For egen del, overførte jeg hele batchen til 2 fat, et 19 liters fat og et 9 liters fat. Ca 18 liter i det første Smile 

Hos Petter tappet vi på flasker, ved å lage sukkerlake, stikke om ølet til nytt kar, og deretter overføre til hele 44 flasker.

F.G ble 1.012 og alkoholstyrken ble derved right on target; 4,7 % ABV.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)